Kvalita spermií

Kvalita spermií je veľkou témou posledných rokov. Vedci veria, že zdravá strava. „Pomalými spermiami“ na konci výskumu nedisponoval ani jeden účastník, vzorka sledovaných mužov bola ale malá.

Alarmujúci trend si všimli lekári práve v posledných štyroch desaťročiach. Mužské spermie sú menej pohyblivé a klesá aj ich koncentrácia. Švédski vedci vo svojej štúdii však prinášajú dobrú správu. Zdravá strava je účinným spôsobom ako možno potenciálne rýchlo a výrazne zvýšiť pohyblivosť spermií. Výsledok ich výskumu opublikoval odborný časopis PLOS Biology.

Mužská plodnosť v strede záujmu

Podľa výskumov kvalitu spermií zhoršujú rôzne vplyvy. Sedavý spôsob života, fajčenie, pokročilý vek a konzumácia alkoholu patria medzi najvýznamnejšie rizikové faktory. Netreba zabúdať ani na iné ochorenia, akými sú obezita a s ňou spojené ochorenia, napr. cukrovka druhého typu. Niektoré potenciálne vplyvy, ako je strava, zatiaľ nie sú dostatočne preskúmané. O zmenu sa pokúsili výskumníci z univerzity vo švédskom Linköpingu. Súčasťou štúdie bolo sledovanie malej skupiny 15 mladých mužov, ktorých nechali prvý týždeň konzumovať stravu založenú na odporúčaniach lekárov. Druhý týždeň do stravy pridali 375 g cukru denne (množstvo zodpovedá konzumácii 3 litrov sladených nápojov).

Pohyblivosť spermií všetkých účastníkov zvýšila

Spermie a ich kvalita, zdravie bolo sledované na začiatku, v priebehu, po prvom a po druhom týždni výskumu. Začiatok výskumu nepriniesol príjemnú, no očakávanú správu, tretina mužov vykázala zníženú pohyblivosť spermií, čo zodpovedá približne celkovému stavu v populácií. Výskumníkov prekvapilo, že počas štúdie sa pohyblivosť spermií všetkých účastníkov zvýšila a stabilizovala na pomerne vysokej úrovni. Jednoducho povedané, na konci sledovaného obdobia nemal „pomalé spermie“ nikto z účastníkov. Počas prvého týždňa došlo k najvýraznejšiemu zlepšeniu. Zvyšovanie pohyblivosti spermií pokračovalo aj v druhom týždni.

Čo spôsobilo výrazné zlepšenie?

Hlavná autorka výskumu Anita Östová tvrdí, že „nami realizovaný výskum ukazuje, že pohyblivosť spermií je možné zrýchliť vo veľmi krátkom čase, a že úzko súvisí so stravovaním. Účinky sú pozorovateľné po jednom až dvoch týždňoch. Toto má dôležité klinické aplikácie“. Približuje, že okrem sledovania pohyblivosti spermií, dokázala spájať pozorovateľné zmeny s konkrétnymi molekulárnymi procesmi. Čo spôsobilo výrazné zlepšenie? Podľa autorky výskumu tento fakt, doposiaľ s istotou potvrdiť nevedia. „Nemôžeme povedať, že pozitívny účinok spôsobil cukor. Mohol to byť nejaký iný komponent zdravej stravy,“ konštatuje. Jasnejšie, bližšie a presnejšie odpovede, podľa Anity Östovej prinesie až ďalší výskum, ideálne vykonaný na väčšej vzorke mužov.