Spôsob stravovania a neplodnosť

Spôsob stravovania a neplodnosť súvisia. Ženy, často sa stravujúce v tzv. rýchlom občerstvení môžu mať reálny problém so splodením potomka.

Najnovší výskum poukázal na spojitosť medzi stravovacími návykmi a neplodnosťou u žien, ktoré sa nachádzajú v plodnom veku. Takisto sa potvrdilo, že ženy stravujúce sa viac ako dvakrát denne vo fast foode si zvyšujú riziko problémov s otehotnením a to až o 50 %.

Podľa Raja Mathura, tajomníka British Ferility Society (Britskej spoločnosti pre plodnosť) je nová štúdia užitočná nielen pre ženy, usilujúce sa otehotnieť, ale aj pre lekárov.

Dr. R. Mathur pre britský odborný portál Live Science uviedol, že „najnovšie vedecké poznatky potvrdzujú, že váš celkový spôsob stravovania môže priamo ovplyvniť i vašu plodnosť“. Rezultát pozorovaní potvrdzuje, že pre plodnosť je najlepšou voľbou konzumácia čerstvej zeleniny a ovocia.

Príliš veľa tuku a soli

Odborníci pozorovali skoro 5600 žien. A to vo veku od 18 až 43 rokov z Austrálie, Spojeného kráľovstva a Írska či Nového Zélandu, ktoré sa nachádzali v ranom štádiu prvého tehotenstva.

Nielen podľa uvedenej štúdie sa páry považujú za neplodné až vtedy, keď žena nie je schopná otehotnieť do roka od prvého pokusu. Až 8 %, z celkového počtu, sa dostalo do „neplodnej“ kategórie. Proces otehotnenia im trval dlhšie ako rok.

Podstatným zistením sondáže bola skutočnosť, že uvedená skupina 8 % sa rozšírila až na 12 % žien, čo predstavuje až 50 % zvýšenia rizika neplodnosti. A za tým všetkým bola práve strava. Tie, ktoré jedli veľa zeleniny a ovocia otehotneli o dva týždne skôr. Ženy, ktoré konzumovali hamburgery, vyprážané kuracie mäso, pizzu a pod. neskôr.

Otehotnenia vplývajú aj iné faktory

Príjem potravín, medzi ktoré patrí aj zelená listová zelenina či ryby, nepreukázal spojitosť s rizikom neplodnosti alebo problémov s otehotnením. Čo zaskočilo aj samotných vedcov. U žien na riziko počatia a otehotnenia vplývajú aj iné faktory, ako sú obezita, fajčenie či pitie alkoholu.

Aj napriek tomu, že sa uvedený výskum nezameriaval primárne na tieto fenomény, je evidentné, že majú taktiež nemalý vplyv na samotné otehotnenie.

Dobre známym faktom je, že fastfoodové jedlá sú plné tukov a cukrov, soli. A tie môžu byť zodpovedné za ovplyvňovanie reprodukčnej schopnosti vajíčok. Neplodnosť môže mať aj metabolické príčiny.